Toestand wintergranen 8-9 april

Gepubliceerd op  donderdag 11 apr 2024 om 09:44 uur
De eerste waarnemingen in het LCG-netwerk tonen een spreiding in ontwikkelingsstadia en ziekteaantasting in de wintertarwe. De ziektewaarnemingen duiden voornamelijk op septoria. Lokaal werd ook witziekte, gele roest en zelfs bruine roest vastgesteld.

Het LCG-netwerk

De locaties van de waarnemingspercelen en de waargenomen bladziekten zijn weergegeven op deze kaart
(klik om de kaart weer te geven en vervolgens op een waarnemingslocatie voor meer details)

Legende

W= witziekte; BL= bladvlekkenziekte; GR = gele roest; BR = bruine roest

Groen = ziekte niet aanwezig; 
Oranje = ziekte aanwezig maar behandelingsdrempel nog niet bereikt;
Rood = behandelingsdrempel bereikt

Geëvalueerde rassen:

Champion

Chevignon

Debian

Gleam

Hyacinth

SU Shamal

Campesino

Crossway

KWS Extase

KWS Keitum

KWS Sverre

LG Spotlight

Mochus

Reform

SU EcussonOntwikkelingsstadium wintertarwe

Door de klimatologische omstandigheden in het najaar en de winter verliep de zaai van de wintergranen sterk gespreid in de tijd. Met als gevolg dat er nu eveneens spreiding waar te nemen is in het ontwikkelingsstadium van de wintertarwe.

Het ruime merendeel van de waarnemingspercelen, 48%, bevindt zich in stadium “1e knoop”. Vroege variëteiten op vroege percelen bevinden zich reeds in stadia 'tweede knoop' of zelfs 'derde knoop voelbaar'. Door de latere zaaidatum van enkele locaties heeft 29% van de tarwe het stadium “begin oprichten” nog niet bereikt en is het gewas nog aan het uitstoelen.   Samenvatting: Voet- en bladziekten wintertarwe

Oogvlekkenziekte werd op geen van de waarnemingsvelden waargenomen.

Gele roest komt sporadisch voor. Een vroege behandeling kan af en toe al nodig zijn. Het is belangrijk om zeker de gevoelige rassen hierop te controleren.

Bladseptoria komt nagenoeg overal voor. In dit vroege stadium moet nog niet worden behandeld, ondanks de vele regen. Deze vraagt wel een verdere opvolging omdat een verdere uitbreiding kan verwacht worden.

Witziekte wordt voornamelijk in Vlaams-Brabant en Limburg waargenomen. Op enkele locaties is zelfs de behandelingsdrempel al bereikt.

Bruine roest wordt al op verschillende locaties, meestal in heel beperkte mate, waargenomen. Bruine roest ontwikkelt zich normaal later in het seizoen (eind mei).  In geval van een milde winter en gunstige omstandigheden in het voorjaar (10°C-25°C) kan deze ziekte vroeger optreden.


VOLGEND BERICHT: 18 april 2024