Voor het eerst in lange tijd werd dit jaar in Vlaanderen opnieuw een rassenproef koolzaad aangelegd. Met de steun van de provincie Vlaams Brabant leverden vijf firma’s in totaal elf rassen aan. Het volledige rapport met alle resultaten is terug te vinden op de website van Praktijkpunt via deze link.
In Wallonië is het koolzaadareaal zo’n tien keer groter dan in Vlaanderen. Het verklaart waarom CePiCOP (Centre Pilote Céréales et Oléo-Protéagineux) jaarlijks een rassenproef opzet waar een dertigtal rassen in proef aanliggen. Daardoor rapporteren ze ook steevast meerjarige opbrengstresultaten van de rassen.
Het loont de moeite om de cijfers van Praktijkpunt naast deze van CePiCOP dit jaar te leggen om aan te duiden waar de gelijkenissen en verschillen zitten. Net zoals bij Praktijkpunt de proef op twee locaties (Herent en Bertem) aanlag, was dat het geval voor CePiCOP (Gembloux en Dorinne). De proef in Herent viel – letterlijk – in het water: door de overvloedige regen in combinatie met duivenschade is de proef verloren gegaan en niet opgenomen in de rapportering.
In de grafiek hieronder zijn de relatieve opbrengsten van Praktijkpunt en CePiCOP naast elkaar weergegeven. De elf rassen bij ons lagen ook in proef aan in Wallonië. Het relatieve gemiddelde van beide proeven is weergegeven met een horizontale zwarte lijn. Voor Praktijkpunt stelt dit het gemiddelde van de volledige proef voor, bij CePiCOP is gekozen om het gemiddelde van drie referentierassen te gebruiken.
(klik op de foto om te vergroten)
Wat opvalt:
- De spreiding op de resultaten is groter in de proef van Praktijkpunt, een niet onlogisch gevolg van het wegvallen van één van de twee proeflocaties. Bij CePiCOP is de teelt op twee locaties geslaagd en bijgevolg opgenomen in de resultaten.
- LG Armada is in beide proeven de nummer 1, al scoorden Harome en KWS Arianos in Gembloux nog beter. Het zelfde is onderaan de ladder waar: DK Expectation is de hekkensluiter in beide lijsten, in Wallonië kan het enkel WRH637 nog achter zich houden.
- LG Academic, LID Bessito en LID Maestro zijn drie rassen die het relarief beter doen in Vlaanderen dan in Wallonië ten opzichte van de referentie.
- De rode lantaarns uit de Vlaamse lijst, DK Expectation en DK Expose, zijn ook de twee rassen die het meest te lijden hadden onder legering. De uitgesproken verschillen in legering kunnen een gevolg zijn van de hoge N-bemesting op de proef. In Wallonië worden nochtans ook een (naar Vlaamse normen) grote stikstof gift gegeven, toch ligt de opbrengst van DK Expectation en DK Expose daar dichter bij het gemiddelde van de getuigerassen. Voor het derde ras van Dekalb (Bayer) – DK Excited – is het effect er dan weer niet.
We kunnen concluderen dat de resultaten van beide proeven voor het teeltseizoen ’23-’24 redelijk gelijk lopen. De variatie op de resultaten bij ons zal grotendeels te wijten zijn aan het wegvallen van de proef in Herent. Voor enkele rassen is het verschil miniem, voor andere dan weer opmerkelijk groot. Die verschillen zullen bevestiging vragen in een volgende rassenproef in Vlaanderen.