Nieuws

Toestand wintergranen 22 en 23 mei 2023

Ontwikkelingsstadium wintertarwe Ongeveer 46% van de tarwe bij de waarnemingspercelen bevindt zich in het stadium “aarzwelling net zichtbaar tot vlagbladschede opent zich”. Bij 45% van de percelen is de aar deels zichtbaar tot volledig verschenen. Een minderheid van de tarwe heeft het stadium “aarzwelling net zichtbaar” nog niet bereikt. Gele roest breidde uit waar nog geen behandeling werd uitgevoerd, zeker ... Lees meer »

Toestand wintergranen 15 en 16 mei 2023

Ontwikkelingsstadium wintertarweBij de meerderheid (48%) van de tarwepercelen bevindt de tarwe zicht in het stadium “laatste blad volledig ontrold”. 29% van de tarwe heef dit stadium nog niet bereikt terwijl 23% van de tarwe zich al in het stadium “aarzwelling net zichtbaar” tot “eerste pakjes van de aar zichtbaar” bevindt. SAMENVATTING: VOET- EN BLADZIEKTEN IN WINTERTARWEGele roest komt meer voor. ... Lees meer »

Toestand wintergranen 8 en 9 mei 2023

Ontwikkelingsstadium wintertarweBij de meerderheid (46%) van de tarwepercelen bevindt de tarwe zicht in het stadium “laatste blad zichtbaar”. Bij ongeveer 20% van de tarwe is het laatste blad al volledig ontrold. Bij ongeveer 1/3de van de percelen is stadium “laatste blad zichtbaar” nog niet bereikt. Gele roest breidde – voornamelijk bij de gevoelige rassen – verder uit. Een behandeling kan ... Lees meer »

Toestand wintergranen 2 en 3 mei 2023

Gele roest breidde de voorbije week uit en komt op meer percelen voor. Bij enkele percelen werd de behandelingsdrempel bereikt. Het is dus belangrijk om percelen te controleren, zeker de gevoeligere rassen. Witziekte blijft aanwezig maar breidde weinig uit. In het huidige stadium is het belangrijk om een eventuele uitbereiding naar de bovenste bladeren goed op te volgen. Bladseptoria breidde ... Lees meer »

Toestand wintergranen 24 en 25 april 2023

Bij ongeveer 2/3de van de waarnemingspercelen bevindt de tarwe zich deze week in het stadium “2de knoop” tot “3de knoop”. Bij ongeveer 1/3de van de waarnemingspercelen is het stadium 2de knoop nog niet bereikt. Gele roest breidde de voorbije week weinig uit. Bij minder gevoelige rassen is een behandeling doorgaans nog steeds niet nodig. Gevoelige rassen moeten goed worden opgevolgd, ... Lees meer »