Home - Nieuws - Toestand wintergranen 26-27 april 2022

Toestand wintergranen 26-27 april 2022

Deze week werden op 26 waarnemingspercelen (proefpercelen en praktijkvelden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarwe op onbehandeld gewas. De meerderheid van de waarnemingspercelen bevindt zich momenteel in het stadium ‘2de knoop’. 

Gele roest breidde de afgelopen week verder uit en werd bij 78% van de waarnemingspercelen teruggevonden. Voornamelijk bij gevoelige rassen werd de behandelingsdrempel intussen bereikt. Het blijft dus belangrijk om percelen met gevoelige rassen goed op te volgen. De gevoeligheid van verschillende rassen voor gele roest kan je terugvinden op de website van LCG via deze link, of via de rasfiches.

Witziekte breidde eveneens uit en werd deze week waargenomen bij 40% van de percelen. Bij enkele percelen werd de behandelingsdrempel reeds bereikt. Gezien de aanhoudende droge omstandigheden moet witziekte de komende week goed verder worden opgevolgd, zeker de gevoelige rassen.

Bladseptoria is op de meeste waarnemingspercelen aanwezig maar nog niet in die mate dat er behandeld moet worden. Dit moet de komende weken wel verder worden opgevolgd.

De locaties van de waarnemingspercelen en de waargenomen bladziekten zijn weergegeven op volgende kaart (klik op de kaart voor meer info):

Bekijk hier het volledige bericht