Home - Nieuws - Toestand wintertarwe 25-26 mei

Toestand wintertarwe 25-26 mei

Geef je mening over de LCG-berichten

Deze week werden op 25 waarnemingspercelen (proefpercelen en praktijkvelden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarwe op onbehandeld gewas.

De meerderheid van de percelen (80%) zich tussen de stadia ‘eerste pakjes van de aar zichtbaar’ (11%) en ‘aar volledig zichtbaar’ (11%). Op 12% van de percelen staat de aar reeds (gedeeltelijk) in bloei.
Bekijk hier een overzicht van verschillende behandelingsschema’s met 1, 2 en 3 behandelingen.

De locaties van de waarnemingspercelen en de waargenomen bladziekten zijn weergegeven op volgende kaart. Klik op deze kaart voor meer info.

Gele roest breidde afgelopen week verder uit en komt nu ook bij minder gevoelige rassen voor.

Bruine roest breidde verder uit. Eenmaal aanwezig moet bruine roest goed opgevolgd worden, in het bijzonder bij gevoelige rassen. Wees alert bij warmere temperaturen.

Bestrijding van Aarfusarium

Bladluizen werden op 80% van de percelen teruggevonden. We stellen grote variatie vast tussen de aantasting op de percelen (2,5% tot 33% van de halmen bezet met bladluizen). Slechts 1 perceel bereikte de schadedrempel. De granen zijn het gevoeligst voor schade door bladluizen tussen de stadia ‘alle aren uit’ en ‘einde bloei’.

Bij Graanhaantjes werd grote variatie vastgesteld tussen de percelen.
Op enkele percelen in het waarnemingsnetwerk was de schadedrempel reeds bereikt.
De schadedrempel is afhankelijk van het gewasstadium. Voor het stadium ‘aar volledig uit’ geldt 0,4 larven/ halm. Vanaf ‘aar volledig uit’ is 1,5 larven/halm van toepassing.

Bruine Roest                                Bladluizen

   

Klik hier voor het volledige bericht