Home - Nieuws - Toestand wintergranen 19 april 2022

Toestand wintergranen 19 april 2022

Deze week werden op 27 waarnemingspercelen (proefpercelen en praktijkvelden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarwe op onbehandeld gewas. 

Gele roest breidde verder uit en werd bij ongeveer 60% van de percelen waargenomen. Bij 11 percelen (voornamelijk bij gevoeligere rassen) werd de behandelingsdrempel bereikt. Controleer dus tijdig je percelen, zeker de gevoelige rassen!

Witziekte vonden we deze week ook terug bij 30 % van de percelen. Bij enkele percelen waar vorige week slecht in zeer beperkte mate witziekte werd waargenomen, breidde de aantasting de afgelopen week sterk uit. Bij twee percelen werd de schadedrempel reeds bereikt. Aangezien de weeromstandigheden ook de komende week gunstig zijn voor een verdere uitbreiding van witziekte moet dit goed worden opgevolgd. Zeker percelen met gevoeligere rassen worden best gecontroleerd!

Bladseptoria is op verschillende waarnemingspercelen aanwezig maar nog niet in die mate dat er behandeld moet worden. Dit moet de komende weken wel verder worden opgevolgd.

De locaties van de waarnemingspercelen en de waargenomen bladziekten zijn weergegeven op volgende kaart (klik op de kaart voor meer info)

Klik hier voor het volledige bericht.