Home - Nieuws - Toestand wintergranen 11-12 mei 2020

Toestand wintergranen 11-12 mei 2020

Deze week werden op 25 waarnemingspercelen (proefpercelen en praktijkvelden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarwe op onbehandeld gewas.

Ondertussen bevindt het grootste deel van de percelen zich in stadia ‘punten laatste blad’ (35%) en ‘laatste blad ontrold’ (31%).19% bevindt zich in de stadia van ‘aarzwelling’.
Dit wil zeggen dat een behandeling (T1), indien deze noodzakelijk was, op de meeste percelen ondertussen uitgevoerd werd. Op 3% van de waarnemingspercelen is het stadium ‘1/4de van de aar zichtbaar’ bereikt. Bekijk hier een overzicht van verschillende behandelingsschema’s met 1, 2 en 3 behandelingen.

In principe is het ideale stadium voor de toediening van de derde fractie onder vaste vorm bereikt. Deze kan toegediend worden, maar zal de werking ervan afhangen van de noodzakelijke regenval. Het toepassingstijdstip moet tevens bekeken worden in functie van vorige toepassingen, de voorspelde regenval, de gewasstand en de stikstofvorm (vast of vloeibaar).

De locaties van de waarnemingspercelen en de waargenomen bladziekten zijn weergegeven op volgende kaart. Klik op deze kaart voor meer info.

Gele roest breidde afgelopen week opnieuw uit. Op verschillende waarnemingspercelen is de behandelingsdrempel bereikt. Indien er nog niet behandeld werd, controleer uw percelen met gevoelige rassen.

Bruine roest werd voor het eerst waargenomen en moet vanaf nu opgevolgd worden, zeker bij de gevoelige rassen

Hou bij eventuele behandeling rekening met de toepassingstermijnen voor producten op basis van chloorthalonil (20 mei 2020, lees meer) en epoxiconazool (31 oktober 2020; lees meer)

Klik hier voor het volledige bericht