Toestand wintergranen 21-22 mei 2024

Gepubliceerd op  donderdag 23 mei 2024 om 21:15 uur
Op verschillende percelen is het gewasstadium voor T2 behandeling om het laatste blad en aar te beschermen bereikt. De behandelingsdrempel voor bladseptoria wordt vaker bereikt. Bruine roest breidt net als gele roest verder uit.

Het LCG-netwerk

De locaties van de waarnemingspercelen en de waargenomen bladziekten zijn weergegeven op deze kaart 
(klik om de kaart weer te geven en vervolgens op een waarnemingslocatie voor meer details)

Legende

W= witziekte; BL= bladvlekkenziekte; GR = gele roest; BR = bruine roest

Groen = ziekte niet aanwezig; 
Oranje = ziekte aanwezig maar behandelingsdrempel nog niet bereikt;
Rood = behandelingsdrempel bereikt

Geëvalueerde rassen:

ChampionChevignonDebianGleamHyacinth
SU ShamalCampesinoCrosswayKWS ExtaseKWS Keitum
KWS SverreLG SpotlightMochusReformSU EcussonOntwikkelingsstadium wintertarwe

In 45 % van de waarnemingen laat de aar zich in meer of mindere mate zien (stadium 51: eerste pakjes aar net zichtbaar tot stadium 59: aar volledig uit). In 6 % begint de bloei of is deze halfweg. 30% van de waarnemingen duidt op de aarzwelling die net of duidelijk zichtbaar is (stadium 43-45) tot de vlagbladschede die zich opent (stadium 47). Op één vijfde van de percelen is de derde knoop waarneembaar of is het laatste blad zichtbaar of volledig ontrold (stadium 33, 37, 39).

Bijgevolg is op verschillende percelen het gewasstadium bereikt om de T2 behandeling te plaatsen, met de bedoeling om het laatste blad en de aar te beschermen. Of is de tijdspanne van 3-4 weken sinds T1 bereikt.

Samenvatting: Voet- en bladziekten wintertarwe

Gele roest breidde afgelopen week nog regelmatig verder uit. Het aantal overschrijdingen van de behandelingsdrempel nam toe. Bij aanwezigheid van gele roest bleek behandeling nodig in 85 % van de situaties. 
Klik hier om de erkende gewasbeschermingsmiddelen te raadplegen.

De aantasting van bladseptoria breidt uit. Net als vorige week moet opnieuw gesteld worden dat een behandeling vaker noodzakelijk is bij aanwezigheid van bladvlekkenziekte. In het waarnemingsnetwerk is in 48 % van de situaties waar bladseptoria werd waargenomen, de behandelingsdrempel bereikt. 
Klik hier om de erkende gewasbeschermingsmiddelen te raadplegen.

Witziekte gaat minder spelen en toont zich eerder stabiel.

Bruine roest breidde waar mogelijk nog uit. Het aantal overschrijdingen van de behandelingsdrempel nam niet verder toe. Voor 81 % van de aantastingen in het waarnemingsnetwerk is een behandeling aangeraden.
Klik hier om de erkende gewasbeschermingsmiddelen te raadplegen.VOLGEND BERICHT: 30 mei 2024