Toestand wintergranen 13-14 mei 2024

Gepubliceerd op  woensdag 15 mei 2024 om 16:30 uur
Bruine en gele roest tonen een sterke toename. Witziekte speelt duidelijk minder.

Het LCG-netwerk

De locaties van de waarnemingspercelen en de waargenomen bladziekten zijn weergegeven op deze kaart 
(klik om de kaart weer te geven en vervolgens op een waarnemingslocatie voor meer details)

Legende

W= witziekte; BL= bladvlekkenziekte; GR = gele roest; BR = bruine roest

Groen = ziekte niet aanwezig; 
Oranje = ziekte aanwezig maar behandelingsdrempel nog niet bereikt;
Rood = behandelingsdrempel bereikt

Geëvalueerde rassen:

ChampionChevignonDebianGleamHyacinth
SU ShamalCampesinoCrosswayKWS ExtaseKWS Keitum
KWS SverreLG SpotlightMochusReformSU EcussonOntwikkelingsstadium wintertarwe


De gespreide zaai zorgt voor grote verschillen tussen de tarwe. De helft van de waarnemingen toont tarwe in stadium voorlaatste en laatste blad (stadium 37: laatste blad zichtbaar, stadium 39: laatste blad volledig ontrold). Net geen kwart van de tarwe zit in stadium “tweede knoop” (stadium 32) of “derde knoop voelbaar” (stadium 33). In de verst ontwikkelde tarwe is driekwart van de aar zichtbaar (stadium 57).

   Samenvatting: Voet- en bladziekten wintertarwe

Gele roest breidde afgelopen week nog verder uit. Het werd in meer situaties waargenomen en bestaande aantastingen breidden doorgaans uit. Er zijn nog percelen vrij van gele roest, maar 59 % positieve waarnemingen (gele roest aanwezig) duidt op het belang van een degelijke opvolging. Bij aanwezigheid van gele roest is behandeling vaak nodig. 
Klik hier om de erkende gewasbeschermingsmiddelen te raadplegen.

Zoals vorige week reeds meegegeven, dreigt bladseptoria mee op te klimmen in het gewas. Door de verdere ontwikkeling van de tarwe neemt de gevoeligheid en de kans op schade toe. Een behandeling is vaker noodzakelijk. In het waarnemingsnetwerk is in 44 % van de situaties waar bladseptoria werd waargenomen, de behandelingsdrempel bereikt. 
Klik hier om de erkende gewasbeschermingsmiddelen te raadplegen.

Witziekte gaat duidelijk minder spelen. De aantasting breidde niet verder uit. Wanneer witziekte niet langer op de bovenste bladlagen wordt waargenomen, kan het nog steeds op de stengel onderaan in het gewas aanwezig zijn. 
Klik hier om de erkende gewasbeschermingsmiddelen te raadplegen.

Bruine roest breidde opnieuw sterk uit. Net als vorige week moet vastgesteld worden dat er opnieuw meer waarnemingen zijn van bruine roest en dat de aantasting gemiddeld uitbreidde. In het waarnemingsnetwerk wordt ondertussen in 94 % van de waarnemingen bruine roest waargenomen (in vergelijking met 86 % en 71 % respectievelijk vorige week en twee weken geleden). Voor 83 % van de aantastingen in het waarnemingsnetwerk is een behandeling aangeraden.
Klik hier om de erkende gewasbeschermingsmiddelen te raadplegen.VOLGEND BERICHT: 23 mei 2024