Resultaten rassenonderzoek wintergerst

Gepubliceerd op  vrijdag 9 aug 2024 om 11:01 uur

Rassen wintergerst in proef

Er lagen 20 rassen in de proeven van het LCG netwerk afgelopen seizoen. Hiervan zijn er 9 tolerant aan het dwergvergelingsvirus, dit zijn Alienor, Fascination, Integral, KWS Delis, KWS Feeris, LG Zelda, LG Zorica, LG Zoro en SY Harrier. Van de beproefde rassen zijn er 9 hybride: Jettoo, SY Bankook, SY Dakoota, SY Galileoo, SY Harrier, SY Loona, SY Rangoon, SY Scoop en Tektoo . SY Harrier is de eerste hybride die ook tolerant is aan het dwergvergelingsvirus. De nieuwkomers dit seizoen zijn: LG Zorica, Alienor, SY Harrier, SY Rangoon en SY Scoop.

Als getuigerassen zijn de 6 rassen geselecteerd die al 3 of meer jaren in proef liggen. Dit zijn KWS Feeris, Esprit, LG Zoro, Jettoo, SY Galileoo en Tektoo. De korrelopbrengst per ras wordt weergegeven in relatieve cijfers (%) ten opzichte van het gemiddeld resultaat van deze rassen.

Zaai

De zaai van de rassen wintergerst verliep onder goede omstandigheden, zonder problemen bij opkomst. Ondanks de neerslag zijn er geen proeven onder water komen te staan. De beproefde rassen lagen aan op 6 locaties, geografisch verspreid over Vlaanderen: Tongeren in Limburg, Sint-Martens-Lennik en Bertem in Vlaams-Brabant, Sint-Niklaas in Oost-Vlaanderen en Zuienkerke en Poperinge in West-Vlaanderen. Hiervan is Poperinge niet weerhouden.

Ziektedruk

Door de regen en het zachter voorjaar waren er enkele zaken die typerend waren voor dit seizoen. Naar ziektedruk zagen we in de proeven heel wat vlekkenziekte en Ramularia. Vooral vanaf half mei nam de druk bladvlekken sterk toe. De aanwezigheid dwergroest daarentegen, was beperkter dit seizoen. Daarnaast ontwikkelde de gerst zich vlotter dan andere jaren. Tegen eind april – begin mei was de aarzwelling al begonnen op een aantal locaties, terwijl we andere jaren dan het laatste blad waarnemen. Dit toont het belang aan van het opvolgen van de LCG-waarschuwingsberichten en het controleren van eigen percelen naar gewasstadium en aanwezigheid van ziektes en plagen.

Oogst

Ondanks de snellere ontwikkeling werd er door de neerslag eind juni – begin juli later gedorsen dan verwacht. De oogst vond plaats onder goede omstandigheden, met een algemeen lagere opbrengst dan andere jaren. De oogst van de proeven viel gespreid tussen 27/06 en 19/07. Gemiddeld is er 8 282 kg/ha gedorsen in de 5 proeven. Om dit te vertalen naar praktijkomstandigheden, moet hier zo’n 15% van af getrokken worden, aangezien deze opbrengst gaat over de beste stukken van de percelen, zonder spuitspoor of randeffect. Zoals ook uit de praktijk blijkt, ligt de gemiddelde gerstopbrengst dit seizoen lager dan andere jaren. Vorig jaar haalden we bijvoorbeeld nog 10 986 kg/ha korrelopbrengst in het LCG-netwerk. Naast de opbrengst is ook het hectolitergewicht aan de lagere kant, 64 kg/hl, in vergelijking met 69 en 69,6 kg/hl respectievelijk in 2023 en 2022. Wat nog eens bewijst dat natte jaren, moeilijke graanjaren zijn.