Koolzaadoogst in zicht

Welk ras voor volgend jaar?

Gepubliceerd op  woensdag 3 jul 2024 om 14:34 uur

Terwijl de eerste gerst gedorst wordt en rijpt het koolzaad en de tarwe verder af. De oogst van koolzaad valt klassiek tussen de oogst van gerst en tarwe in. We schatten momenteel in dat binnen een tweetal weken de koolzaad oogstklaar is. De afrijping van de hauwen gaat van onder naar boven. Het koolzaad is rijp wanneer de hauwtjes beige van kleur zijn. De stengel kan op dat moment nog gedeeltelijk groen zijn. De handel streeft naar een vochtpercentage van 9%. Hoe later het oogsttijdstip, hoe hoger het oliegehalte. Na de oogst dringt zich een nieuwe vraag aan: voor welk ras kies ik volgend jaar?

Vanuit het Praktijkpunt Landbouw is een rassenproef winterkoolzaad opgezet om – analoog aan de rassenproeven tarwe en gerst – jullie een overzicht te geven van voor- en nadelen van de beschikbare rassen. Elf rassen liggen aan in proef (met mandataris):

 1. LG Armada (Limagrain)
 2. LG Academic (Limagrain)
 3. LG Austin (Limagrain)
 4. LG Aviron (Limagrain)
 5. DK Expectation (Bayer)
 6. DK Excited (Bayer)
 7. DK Expose (Bayer)
 8. Helypse (JPS)
 9. SY Picoletta (Syngenta)
 10. Bessito (Lidea)
 11. Maestro (Lidea)

We vergelijken naast het opbrengstpotentieel van de rassen ook kwalitatieve parameters zoals de gevoeligheid voor legering en ziekte, de hauwvastheid en het oliegehalte. De resultaten zullen na de oogst zo snel mogelijk beschikbaar gesteld worden om tijdig een weloverwogen keuze te kunnen maken. Hou daarvoor de website van het LCG en het Praktijkpunt Landbouw in de gaten.

Voor meer info kan je terecht bij:

Mathijs Hast en Wim Schueremans

mathijs.hast@vlaamsbrabant.be / 0472 74 37 26

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant