Op wekelijkse basis telt Praktijkpunt Landbouw op zeven percelen verspreid over de provincie Vlaams-Brabant de keveraantallen in het voorjaar. Op de meeste plaatsen is de tweede fractie gegeven. Ondertussen bloeien de zeer vroege rassen al voorzichtig, waarvan het stuifmeel hongerige koolzaadglanskevers en -snuitkevers lokt.
De droogte van de afgelopen weken houdt voorlopig nog steeds aan, zonder vooruitzicht op neerslag. De toplaag is ondertussen uitgedroogd, al zit daaronder nog voldoende bodemvocht. Een koolzaadteler zal zich bovendien niet snel zorgen maken om droogte. Door de morfologie van de wortel is het koolzaad met zijn stevige penwortel die tot in diepere bodemlagen geraakt goed gewapend tegen perioden met minder neerslag. Er was de afgelopen dagen redelijk wat wind, wat de kevers niet aangenaam vinden en daardoor verlaagt het aantal vluchten.
Dat weerspiegelt zich in de resultaten van de aantallen in de vangkommen op elk perceel. Het aantal kevers dat we waarnemen is een indicatie van de vluchten naar en in het perceel en dus de toename in keverdruk. Na een stijging vorige week daalde het aantal kevers in alle kommen, uitgezonderd in Holsbeek.

(klik om te vergroten)
De eerste bloemknoppen van de vroeg bloeiende rassen zijn ondertussen geopend en zijn duidelijk te onderscheiden van het opbrengstras. De bloeiwijze van het opbrengstras zit klaar, en de bloeiperiode zal er bij de huidige weersomstandigheden binnen een tweetal weken aankomen.
Het aantal kevers op de planten is stabiel tot stijgend op de meeste percelen. Met maximaal 0,35 kevers per plant zitten we nog een tienvoud onder de schadedrempel. Bovendien situeren de kevers zich op percelen waar een vroeg ras is ingemengd op de vroegbloeiers. Eventuele schade wordt ook op die bloemen waargenomen. De strategie blijkt uit de vernieuwde tellingen dus succesvol, al kan de balans pas na het seizoen opgemaakt worden.
(klik om te vergroten)
Daarmee bevinden we ons op dit moment ruim onder de schadedrempel. Behandelen heeft op dit moment geen enkele zin. Er wordt soms geredeneerd dat insecticiden weinig geld kosten en een verzekering zijn tegen schade. Reken daar echter de tijd, arbeid en brandstof die je kwijt bent met een bespuiting en de balans zal negatief zijn. Bovendien zijn de bespuitingen curatief.
De wind lijkt de komende dagen niet meteen te gaan liggen, waardoor er ondanks de voorspelde warme temperaturen niet hoeft gevreesd te worden voor de telling volgende week. Twijfel je toch om te behandelen op je perceel, of heb je geen vroeg ras ingemengd? Neem dan snel zelf een kijkje in je gewas. Het aantal kevers op enkele tientallen planten tellen is weinig moeite.
Voor vragen of meer info kan je terecht bij:
Mathijs Hast
Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant