Home - Nieuws

Nieuws

Bladluizen in wintergranen – Toestand 21-23 november 2016: gewascontrole blijft nog steeds noodzakelijk!

De plaatselijk nog steeds hoge bezettingsgraad, de aanhoudende aanwezigheid  van de bladluizen en de toenames in bepaalde regio’s (oa. de provincies Limburg en Vlaams-Brabant) alsook in bepaalde percelen in de andere provincies/regio’s betekenen dat het noodzakelijk is om de bladluisdruk op perceelsniveau nog verder op te volgen en te evalueren! Lees meer. Lees meer »

Bladluizen in wintergranen – Toestand 6-8 november 2016: gewas blijven controleren!

De bladluisdruk was op de waarnemingspercelen begin deze week opnieuw zeer variabel naargelang het perceel, gaande van percelen met geen tot (zeer) weinig bladluizen tot één perceel met zelfs 16% van de planten bezet met minstens één bladluis (zaai 6 oktober). Globaal genomen is de gemiddelde bladluisdruk over alle genoemde waarnemingspercelen gelijk gebleven in vergelijking met vorig bericht (bladluistellingen 24-26 ... Lees meer »

Bladluizen in wintergranen – Toestand 24-26 oktober 2016: gewas blijven controleren!

Het merendeel van de waarnemingspercelen wintergranen (wintergerst en wintertarwe) bevond zich begin deze week in het stadium 1e blad (tot 2e blad). De bladluisdruk was op deze percelen begin deze week zeer variabel naargelang het perceel, gaande van percelen met geen tot (zeer) weinig bladluizen tot percelen met minstens 5% tot zelfs 13% van de planten bezet met minstens één ... Lees meer »

Bladluizen in wintergranen – Toestand 10 oktober 2016: veldcontrole noodzakelijk!

Op de waarnemingsvelden in Vlaanderen konden nog geen bladluistellingen uitgevoerd worden, gezien het graangewas nog niet bovengekomen was op 10-11 oktober. In Wallonië konden reeds op 23 percelen bladluistellingen uitgevoerd worden. Bij de bladluistellingen uitgevoerd op 7 en 10 oktober jl. bleek dat bij een derde van de velden wintergerst meer dan 10% van de planten bezet was met minstens ... Lees meer »

Bladluizen in wintergranen – Toestand 4 oktober 2016: zeer alert zijn!

In Wallonië geven de recentste analyses uitgevoerd op bladluizen verzameld op diverse locaties in Wallonië aan dat gemiddeld +/- 30% van de bladluizen virusdragend is! Dit betekent dat de virulentiegraad heel wat hoger is dan vorig groeiseizoen. Volgens de eerste tellingen in Wallonië op de weinige wintergranen die momenteel reeds bovenkomen (stadium 1e blad) is reeds 10 tot 11% van ... Lees meer »

Slakken: najaar 2016 alert zijn!

Velden en regio’s die in het verleden (dikwijls) een aantasting door slakken kenden dienen dit najaar zeker goed opgevolgd te worden. Percelen met slakkenschade lopen namelijk een grote kans op nieuwe schade in de daaropvolgende jaren. Dit najaar konden/kunnen er immers heel wat slakken vastgesteld worden in het milieu. Wees dus alert in de graanpercelen dit najaar! Lees meer. Lees meer »

Bladluizen in het najaar in wintergranen. Toestand najaar 2016: grote aanwezigheid van het vergelingsvirus!

Volgens de eerste analyses uitgevoerd op bladluizen verzameld op 7 en 8 september 2016 op diverse locaties in Wallonië blijkt dat meer dan 20% van de bladluizen virusdragend is! Op elke locatie is minstens 15% van de bladluizen virusdragend. Dit betekent dat de virulentiegraad hoger is dan vorig groeiseizoen! (Bron: CADCO – Actualité – Céréales 20 september 2016) Half september ... Lees meer »