Home - Nieuws - Altergrain: Meer diversiteit in landbouw en voeding: opportuniteiten voor alternatieve granen en pseudogranen in Vlaanderen

Altergrain: Meer diversiteit in landbouw en voeding: opportuniteiten voor alternatieve granen en pseudogranen in Vlaanderen

Hogeschool Gent en partners PIBO Tongeren, Inagro en LCG, rondden in 2018 het project “Altergrain” af: Meer diversiteit in landbouw en voeding: opportuniteiten voor alternatieve granen en pseudogranen in Vlaanderen.

Dit multidisciplinair onderzoeksproject bestudeerde een selectie van alternatieve granen (eenkoorn, emmer, khorasan en teff) en pseudogranen (amarant, boekweit en quinoa) via een volledige ketenbenadering waarbij ingezet werd op de veld- en verwerkingsfase, de nutritionele aspecten voor en na verwerking tot afgeleide voedingsmiddelen (brood), hun potentiële impact op populatieniveau alsook op de economische mogelijkheden van deze gewassen in Vlaanderen.

De resultaten van het project zijn terug te vinden op de projectwebsite, waar de volgende publicaties vrij ter beschikking staan:

Volledige onderzoeksrapport in pdf (158p.): Meer diversiteit in landbouw en voeding: opportuniteiten voor alternatieve granen en pseudogranen in Vlaanderen

  • Teelt op Vlaamse bodem van emmer, eenkoorn, khorasan, teff, quinoa, boekweit en amarant
  • Naoogstaspecten en verwerking in broodproducten
  • Voedingswaarde van de alternatieve granen tegenover moderne tarwe in producten en voor de consument
  • Marktanalyse en economische facetten
  • Inclusief samenvatting, introductie, conclusies, bijlagen met rasdata enz

Infofiches (16p.): brochure met beknopte info over de diverse gewassen

  • Oorsprong – Eigenschappen op het veld – Indicatie verwerkingseigenschappen voor de bakker – Voedingswaarde van korrel

Praktische teelthandleidingen (44p.): voor teelt op Vlaamse bodem

  • Eenkoorn (winter/zomer), emmer (winter/zomer), khorasan, teff, boekweit

De presentatie van de slotdag en een aantal updates rond het thema komen binnenkort ook op de Altergrain-website.